Blogginlägg

Äntligen......

....kan valparna vara ute lite. De är visserligen knappt 4 veckor bara, men idag är det visserligen ingen sol men ändå varmt och skönt, så hussen har fått montera en rapphönsbur som får fungera som valphage ute. Det är inte första gången de använts så, men varför lägga pengar på dyr valphage när det här fungerar lika bra?

IMG_20150722_151635 (2)

Jag tycker nog att de ser rätt nöjda ut hela gänget

Det har tyvärr varit lite dålig uppdatering här, men på Facebook har det lagts upp en del bilder.

Det är klart vart de tre kortrumporna hamnar, för långrumpan väntar vi slutligt svar från en familj inom kort. Om det blir negativt kommer jag såklart att kontakta någon annan intressent. När allt är klart kommer det tråkiga - att meddela att det inte blev någon valp, i vissa fall "inte den här gången heller". Jag har dock fått besked om att flera som kontaktat oss som intressenter har fått ny jaktkamrat från annat håll - och alla har fått en breton!

 

Nu planeras det inför nästkommande helg, då övriga gänget av familjens hundar tillsammans med matte reser på Bretonklubbens 40-årsjubileum i Älvkarleby. Husse stannar hemma och tar hand om gänget ovan. Hela 70 bretoner är anmälda till söndagens utställning - all time high i anmälningssiffa på en officiell utställning i Sverige. Dömer gör franska bretonklubbens ordförande Mr Christian Günther. Detta ser jag verkligen fram emot! Rapport kommer, jag lovar!

..


Så mycket som hänt.....

...sedan jag sist var här inne och skrev. Varför ska det vara så svårt att ta sig en liten stund och skriva????

Vet knappt vart jag ska börja.

 

Valpkullarna

Alla valparna har i alla fall flyttat nu, förutom lilla Jaffa då som ju ska stanna hos oss. De är snart 4 månader gamla - så fort tiden går. Kalle och Kvick från förra kullen har nu redan passerat 6 månader.

Jaffa och jag har nu börjat på valpkurs och hon är anmäld till sin första valputställning i maj.

 

Kennelveckan

Från påsk och veckan därefter genomförde vi vår årliga kennelträff. Visst hade vi kunnat vara flera, men det kom deltagare från Skåne, Norge, Värmland, Västerbotten och Stockholm. Alla deltog inte hela tiden, men så trevligt vi hade!

Av någon konstig anledning så hörsammade inte de som har närmast inbjudan, vilket betydde att det bara var våra egna gotlandshundar som deltog. Ja, just det - vi hade med en gotlandsboende bracco en dag också.

Det som var mest glädjande var att samtliga hundar (förutom lille Kalle och braccon) kom i fågel och dessutom i stånd också. Tror nog Maggan var gladast att Happy äntligen lyckades hitta fågel och STOD! 

Vi gick på fyra olika marker och det var gott om parhöns i samtliga områden. Ingen av markerna har någon utsatt fågel, vilket ju är extra glädjande att de viltfödda fåglarna överlevt vintern och nu är redo att producera nya. En del fasaner hittades också.

Tyvärr koncentrerade vi oss mest på hundarna och mindre på fotografering.

 

Nya valpar

Ja så har Svärta och jag varit iväg på kärlekssemester också - jag fick semester och Svärta fick kärlek :-). Nu hoppas vis såklart på att det ska bli valpar veckan efter midsommar. Sidan med valpplaner kommer att uppdateras med mera info om hennes kavaljer.

 

Även hussen hoppas få valp inom kort. Efter att vi miste Atle har sökandet efter en ny rävhund pågått. Nu står han i kö på två intressanta kullar, så det är bara att hålla tummarna för att det ska bli valp till honom också.


Elithundlista

Ja som du kanske sett så har min avel inriktats på hög jaktlig grund med ändamålsenlig god exteriör. Det har (som jag tycker) gått ganska bra genom åren. Har i stort sett jaktprovspremierade uppfödningar i varje kull, det saknas i någon. På utställningar har det väl också gått hyfsat bra, utan att inriktningen varit speciellt målinriktad på just utställningar. Jag själv åker på någon per år, lite beroende på vad jag har för hundar som är aktuella. Flänger inte land och rike kring så att säga.

Svensk Bretonklubb har upprättat en elithundlista med speciella krav för att få finnas där. Hundarna ska ha visat framfötterna på framförallt jaktprov, med minst 1 pris i öppen klass och på utställning är kravet något snällare - 2 pris enligt gamla bedömningssystemet eller very good enligt nuvarande, erövrat i vuxen ålder. Därtill ska hunden vara röntgad med sämst C samt ägaren vara medlem i klubben.

Otroligt stolt är jag över att det på denna lista finns 7 hundar från kennel Eirams. De kennlar som kommer närmast har 3 stycken. Klicka här så kommer du till listan på klubbens websida.

Jag vill härmed tacka er valpköpare som bidragit till detta fina resultat och ni som inte kommit på listan än - det kommer, fortsätt starta era hundar på jaktprov så kommer öppen-ettan. Utställningsresultatet tror jag inte någon har några problem att uppnå. Höftresultaten håller också inom godkänd nivå, med något undantag.

Svenska Kennelklubben har två utmärkelser som är kopplade till avel och uppfödning. Det ena heter Bruksavelspris som kan tilldelas avelsdjur som lämnat avkommor med arbetsmeriter utifrån rasens arbetsområde (jaktprov för bretons del) och lägst 3 pris/good på utställning. Det andra heter Bruksuppfödarpris och kan tilldelas uppfödare som fött upp hundar med motsvarande arbetsmeriter som Bruksavelspriset (fullständiga statuter/bestämmelser för dessa pris finns på skk.se).

Det finns idag en breton som tilldelats Bruksavelspris och det var Keerens Nicky, stamtik på Kennel Eirams.

Det finns idag en bretonuppfödare som tilldelats Bruksuppfödarpris och om nu inte någon redan gissat det så är svaret - Kennel Eirams.

Jag är oerhört stolt över dessa priser och snart har vi - tillsammans med duktiga valpköpare - premieringar som räcker till ytterligare ett Bruksuppfödarpris. Visst vill ni hjälpa till att uppnå det? Jag vill det i alla fall och ska göra vad jag kan för att det kommer att upprepas.


Länge leve....

...valparna i vår WW-kull. De föddes 28 februari 2001. Det var en stor kull om hela 10 valpar, men det var ju fint eftersom jag och Nicky gjorde en lång flygresa till Norges västkust för parning med Xalou. Vi fick dessutom uppleva nyårsaftonen där. Vi var i gott och trevligt sällskap hos Svein och Janne. Jag minns att det var riktigt kallt och på nyårsaftons kväll var det ett karnevalståg i byn som vi var och tittade på.

Varför nämner jag detta just idag. Jo, jag fick ett mail från en av valpköparna i kullen som berättade att deras Wackra Wera den 2 januari somnat in efter ett långt och härligt liv, både som familje- och jakthund och husse berättade att de varit så nöjda med henne.

Flera i kullen har startat på jaktprov - 6 st och 5 av dem gick till pris. Tre av dem dessutom till 1 pris i elitklass och vår Wimsa blev dessutom både jakt- och utställningschampion. Samtliga har det jagats flitigt över.

10 valpar i kullen och 4 av dem lever ännu idag. De blir alltså 14 år den 28 februari. Huvuddelen av dem har dessutom blivit över 10 år gamla. Visst är det väl underbart att få ha dem kvar så länge.

Mamma Nicky blev drygt 14 år, så det finns säkert i generna.

Jag gläds idag över Nickys barnbarnsbarn i valplådan hemma, där en av tikarna ska bli min nästa jaktkompis och jag hoppas hon kommer att kunna föra dessa fina gener vidare.


Frankrike

Nu har jag varit i Frankrike sedan i tisdags den 10 juni. Jag åkte hemifrån redan den 9 juni (första semesterdagen!) med färjan till Nynäs och turistade sedan i Stockholm under dagen. Bland annat besökte jag kungliga slottet för första gången i mitt liv. Trevligt och framförallt svalt och skönt, för det var verkligen varmt i Stockholm då.

Via flygbussen tog jag mej sedan till Skavsta där jag sammanstålade med mitt resesällskap Rita och vi övernattade där för att tidigt den 10 juni flyg ut till Frankrike och Beziers. 

Vi har bott på hotell precis intill stranden i Valras-Plage vid Medelhavet och har haft fina soldagar med härliga salta bad. Ser väl ut som en kokt kräfta nu, men det går ju över. Skönt var det i alla fall.

Tidigt torsdag morgon reste vi vidare och gjorde då tre kennelbesök, där det på sista stället fanns underbara 8,5-veckors valpar. Idag fredag har vi gjort ett härligt kennelbesök med bl.a. underbara 5-veckorsvalpar. Jag är nog ganska valpsjuk eftersom det ju inte blev några valpar för Svärta i våras.

Vi är nu i Aurillac, där årets bretonträff äger rum. Ikväll har vi ätit en trevlig middag, där vi delade bord med våra norska bretonvänner och fick ett trevligt umgänge.

Imorgon är det dags för utflykt och på söndag är det den årliga specialutställningen. Det lär vara 214 anmälningar till denna.


 

Bloggerska

Marie
Marie Nylander