Blogginlägg

Mera DNA-resultat

 

När jag DNA-testade valparna så passade jag på att kolla Gilda också. Inte för att jag misstänker något utan mera bara för att vara säker.

Henne beställde jag koll av både sobel och dilute - hon är fri på båda! Skönt att veta såklart.


Leveransklara

 

Ja idag har vi varit till veterinären och blivit besiktade och vaccinerade. Chipmärkningen gjordes ju för två veckor sedan. Fr o m imorgon är vi klara för att flytta till våra nya hem och det gör två - Hugin och Haki.

Halla var den stökigaste idag så jag får säkert något att bita i framöver. Pojkarna uppförde sig allihopa helt exemplariskt.

230530

 

Här är en fin bild på Hunter, som ännu inte fått nytt hem.

Hunter 230530

 

Inte heller Hasso och Hero har hittat sina nya hem, bild här på Hero.

Hero 230530

 

Så känner du att någon av dessa underbara killar skulle passa dej så är du välkommen att kontakta Marie, kontaktuppgifter finns här på websidan.

Även Halla, bitchen, fastnade på en bild

Halla_230530

 

 


DNA-testerna

 

Ja så fick jag då resultaten av DNA-testerna på valparna. 4 av de 6 är genetiskt fria D/D och två är bärare D/d1. Bärarna är inte och kommer aldrig att bli påverkade av den genen.

Jag har även uppdaterat tidigare inlägg med namnen och resultatet vid bilderna.

 


Snart 7 veckor

 

Ja så fort tiden går. Tänkte "presentera" kullen, där det ännu finns nån hanhund kvar som inte hittat sitt jägarhem.

Alla valparna har fått sin fars färg, alltså vit/svart/tan. Pappa Trico är jaktprovs- och utställningsmeriterad i Danmark, har A-höfter och är testad fri för dilution. I och med att alla valparna är trefärgade kan ingen vara bärare av sobel-genen. Mamma Herta är ju också trefärgad, men brun istället för svart som Trico och valparna. Herta är både SE JCh och SE UCh och har B-C på höfterna, hennes tre kullbröder är samtliga fria, där 2 har A och en har B-höfter. Samtliga har startat på jaktprov och tre i kullen är jaktprovsmeriterade.

Herta är bärare av diluted-genen, vilket inte påverkar henne på något vis. Samtliga valpar är nu DNA-testade, men jag har inte fått resultatet än. Oavsett om någon valp blir konstaterad bärare av diluted, så kommer det inte att påverka dem överhuvudtaget. Det enda man behöver ha koll på är ev. avelspartner som då måste vara fritestad.

Hane nr 1, Eirams Haki Tri, utan svans, bärare d1: 

H1-2_230521        H1-1_230521

 

Hane nr 2, Eirams Hugin Tri, med svans, genetiskt fri D/D:

H2_230521       H2  

 

Hane 3, Eirams Hasso Tri, utan svans, bärare d1:

H3-1_230521     H3

 

Hane 4, Eirams Hunter Tri, med svans, genetiskt fri D/D:

H4-2_230521    H4_230521

 

Hane 5, Eirams Hero Tri, utan svans, genetiskt fri D/D:

H5-2_230521     H5_230521

 

Och till sist tiken, Eirams Halla Tri, utan svans, genetiskt fri D/D:

T1-3_230521    T1

 

Tiken är reserverad för mej, men hör av dej om du är intresserad av någon av hanhundarna, några är redan tingade, men det finns säkert en som passar dej av de övriga.

Ja det är inte lätt att ta bilder på små valpar, men vi har iallafall försökt.

 

 

 


6 veckor

 

Ja tiden springer iväg - idag är valparna redan 6 veckor!

Äter gör de med stor aptit och nu testar jag att ge dem mat i var sin skål och det går väl ganska bra. I början äter alla fint i sin egen skål men sen måste man ju kolla om grannen har godare i sin  . Jag försöker styra tillbaka dem till ursprungsskålen och det funkar bra.

 

230516

 

6 veckor ja, det betyder att de uppnått ålder för att kunna chipmärkas och det kommer att ske på fredag. Då kommer även "topsning" att ske och postas vidare till labbet för kontroll av deras DNA. Alltså få besked om de är bärare av dilution eller inte. Oavsett vad så påverkar det inte deras kommande förmåga som jakthund på något vis.

Det finns fortfarade ett par grabbar som inte är tingade, både med och utan svans. Välkommen att kontakta mej för ev frågor.

 

Bloggerska

Marie
Marie Nylander