Blogginlägg

Snart 7 veckor

 

Ja så fort tiden går. Tänkte "presentera" kullen, där det ännu finns nån hanhund kvar som inte hittat sitt jägarhem.

Alla valparna har fått sin fars färg, alltså vit/svart/tan. Pappa Trico är jaktprovs- och utställningsmeriterad i Danmark, har A-höfter och är testad fri för dilution. I och med att alla valparna är trefärgade kan ingen vara bärare av sobel-genen. Mamma Herta är ju också trefärgad, men brun istället för svart som Trico och valparna. Herta är både SE JCh och SE UCh och har B-C på höfterna, hennes tre kullbröder är samtliga fria, där 2 har A och en har B-höfter. Samtliga har startat på jaktprov och tre i kullen är jaktprovsmeriterade.

Herta är bärare av diluted-genen, vilket inte påverkar henne på något vis. Samtliga valpar är nu DNA-testade, men jag har inte fått resultatet än. Oavsett om någon valp blir konstaterad bärare av diluted, så kommer det inte att påverka dem överhuvudtaget. Det enda man behöver ha koll på är ev. avelspartner som då måste vara fritestad.

Hane nr 1, Eirams Haki Tri, utan svans, bärare d1: 

H1-2_230521        H1-1_230521

 

Hane nr 2, Eirams Hugin Tri, med svans, genetiskt fri D/D:

H2_230521       H2  

 

Hane 3, Eirams Hasso Tri, utan svans, bärare d1:

H3-1_230521     H3

 

Hane 4, Eirams Hunter Tri, med svans, genetiskt fri D/D:

H4-2_230521    H4_230521

 

Hane 5, Eirams Hero Tri, utan svans, genetiskt fri D/D:

H5-2_230521     H5_230521

 

Och till sist tiken, Eirams Halla Tri, utan svans, genetiskt fri D/D:

T1-3_230521    T1

 

Tiken är reserverad för mej, men hör av dej om du är intresserad av någon av hanhundarna, några är redan tingade, men det finns säkert en som passar dej av de övriga.

Ja det är inte lätt att ta bilder på små valpar, men vi har iallafall försökt.

 

 

 


6 veckor

 

Ja tiden springer iväg - idag är valparna redan 6 veckor!

Äter gör de med stor aptit och nu testar jag att ge dem mat i var sin skål och det går väl ganska bra. I början äter alla fint i sin egen skål men sen måste man ju kolla om grannen har godare i sin  . Jag försöker styra tillbaka dem till ursprungsskålen och det funkar bra.

 

230516

 

6 veckor ja, det betyder att de uppnått ålder för att kunna chipmärkas och det kommer att ske på fredag. Då kommer även "topsning" att ske och postas vidare till labbet för kontroll av deras DNA. Alltså få besked om de är bärare av dilution eller inte. Oavsett vad så påverkar det inte deras kommande förmåga som jakthund på något vis.

Det finns fortfarade ett par grabbar som inte är tingade, både med och utan svans. Välkommen att kontakta mej för ev frågor.


Årets kennelvecka

 

Ja vecka är ju att överdriva för i år blir det en lightversion på tre halvdagar, beroende på att det är småtassar i huset och deras mamma behöver ju ha rastning och tillsyn under dagen.

 

Idag var iallafall första dagen och det är inte bara light i antal dagar, även antalet deltagare är light i år. Idag var vi tre tappra själar med taggade hundar. Tyvärr har vi idag inte lika fint väder som det annars varit sedan påsk. Idag mulet och ganska kraftig vind. Vi hade iallafall några fågelsituationer men inget som fastnade på bild dock.

 

Ny dag och ny mark imorgon så får vi se vilket utfall vi får då.


Nu är de här!

 

Valparna efter Trico och Herta föddes den 5 april och då var det även min födelsedag. Jättefin present till mej alltså  . Förlossningen gick bra, fast jag trodde först att det var klart efter att 5:e valpen fötts, så jag gick till sängs, men vid 0330 var det dags för mej att gå på toa och då upptäckte jag att hon fått ytterligare en valp!

1 dag

Här är vi en dag gamla bara

 

Det blev tyvärr en något ojämn fördelning mellan könen - 5 hannar och endast en tik. Samtliga valpar är trefärgade svarta och två hannar har svans, medan resten är stubbsvansade. Tiken kommer att stanna här hos mej och i nuläget finns det någon otingad hanhund, så om du känner dej sugen på en fin Herta-son så är det bara att höra av sig. Kontaktuppgifter hittar du här på websidan.

 

6 dagar

Nu har vi blivit 6 dagar och har vuxit en hel del

 

Som jag tidigare skrivit om så är ju Herta bärare av den icke önskvärda diluted-genen, vilken dock inte påverkar varken henne eller hennes avkommor i denna kull på något vis. Samtliga valpar kommer att vara DNA-testade innan leverans. Det finns även en annan icke önskvärd gen inom rasen, den som ger färgen sobel. Ingen av dessa valpar bär på den genen, då de är trefärgade. Sobel ligger nämligen på samma gen och därmed kan de inte vara bärare av den genen.

 

Fler bilder kommer efterhand - jag lovar!

 

 


Kennelträff 2023

 

I och med att det kommer smått i huset så är jag inte helt fri att ordna den årliga kennelveckan. Dock har några hört av sig och vill gärna komma, så jag tänker mej en light-version i år. Några halvdagar.

 

Jag ska kolla upp lite och kommer att uppdatera detta inlägg med vilka dagar jag tänkt mej.

 

Hör gärna av dej om du är intresserad av att komma.


 

Bloggerska

Marie
Marie Nylander