Blogginlägg

Extra

Ja det fick hon heta - den extra hunden som kom till flocken mera av en tillfällighet.

Extra är helfransk men född i Norge. Jag har haft span på hennes far och hans framgångar på jaktproven i Frankrike. Han blev t ex internationell jaktprovschampion under våren och jag har haft mina funderingar på att framöver försöka få en kull efter honom. Och så kom den här kullen av en tillfällighet till min kännedom och jag fick möjligheten att köpa Extra. Att hon hade en duktig och vacker mor hade jag kollat upp, jaktprovsmeriterad och fransk champion, men att hon var vinnare av NE-2019 hade jag missat. Döm om min förvåning när Facebook började presentera mina minnen från just NE-2019 (jag var ju där) och jag hade bilder på henne när hon blev BIS! Ännu mera extra alltså....

 

210703

Evendalrypas Extra, 10 veckor

 

Det var ytterst få som visste om att hon skulle komma till mej, för det stora problemet var ju egentligen - hur skulle hon komma till mej, nu i dessa Covid-19 tider. Jag kunde ju inte åka in i Norge för att hämta henne, hade bara fått en vaccination, och det var inte helt enkelt för norrmän att åka till Sverige och sen tillbaka hem i Norge, risken för karantän fanns ännu. Men - så lättades deras restriktioner och jag kunde hämta henne i Charlottenberg.

Så nu är hon här och har blivit helt accepterad av övriga flocken direkt, även om hon är en pestråtta mot dem emellanåt. 

Idag har hon hunnit bli 11 veckor, blivit avmaskad inför valpsjukevaccineringen om en vecka. Kommer duktigt på inkallning (oftast iallafall), vet nog att hon heter Extra men även "duktig" verkar vara ett namn hon tagit till sig - och det är ju positivt.

Nu får vi se vad framtiden ger oss - mej och Extra.

 

 


Valparna växer

Ja idag är de 5 resp 4 veckor gamla och idag var det kloklippning för samtliga och dessutom avmaskning för BB-kullen. Tiden springer iväg, snart är det ju leveransdags och huset nästan tomt igen.... Fast vi har ju några hundar i huset ändå....

210709

 

Idag var det premiär för AA-kullen att komma ut i valphagen. De fick flytta ner igår och idag blev det hela gänget i valphagen. Tikarna är helt överens om att de tar hand om valparna tillsammans, åtminstone när de är ute. Valparna diar där det är en tutte ledig helt enkelt. 

Tyvärr började det regna mitt på dagen så då fick de komma in igen. Inne är kullarna på var sin plats, i var sin hage.

För dagen finns det fortfarande två otingade valpar. Det är en hane i respektive kull och båda är vit/svarta och födda utan svans. Det har funnits intressenter men det har även kommit återbud, så nu är läget det att om någon är intresserad så är det bara att höra av sig. Behöver jag säga att de är underbara...... Kontaktuppgifter finns på startsidan.


Nu är de här - AA-kullen

Ja efter en viss väntan så kom de äntligen - Hertas andra och Eirams 26:e kull.

 

Ja jag är ju lite avig så jag ville inte göra som alla andra som följer alfabetet och börjar på A. Å, Ä och Ö är ju ganska svåra bokstäver så därför valde jag att börja på Z och tyvärr blev det bara en valp i den kullen och han fick därför heta Zingel-Zappo.

 

Herta nedkom med 5 hanhundar denna gång. Två vit/svarta där båda är svanslösa, ja en har en liten stump iallafall. De föddes först och därefter kom det tre vit/bruna och alla med svans. Jag satt ju och hoppades på en tik, men tyvärr blev det inte nån denna gång. Om någon av valparna kommer att bli tricolorer vet vi i nuläget inte, men mamma Herta visade inte sina tantecken förrän hon var 4 veckor. 

1 dygn

AA-kullen ett dygn gamla

 

Lite kul var det ju att kullen föddes på pappa Nuggets 4-årsdag och dagen före syskonens 2-årsdag. Vi säger alltså grattis till DD-kullen idag också.


BB-kullen är här!

Igår kom Gildas valpar - det som kommer att bli Eirams BB-kull, alltså ska valparna ha två namn på bokstaven B. 

De var egentligen beräknade till måndag men kom nu på 60:e dygnet. När jag kollade tillbaka så föddes hennes kull i fjol också på 60:e dygnet, så hon håller sin linje.

 

Det blev 5 hanhundar och två tikar. Det var även en 8:e valp, som tyvärr var döfödd - även det en hane, vit/orange med svans.

De vi har i valplådan är två vit/orange hanar, en med och en utan svans. En vit/orange tik med svans. Den andra tiken är alltså vit/svart och är svanslös. Resterande hanhundar är vit/svarta, varav en har svans och två är svanslösa.

Om jag räknar med den icke levande valpen så var det alltså 50/50 på både färger och svanslängder.

 

Gilda hade en mycket enkel valpning och tar nu hand om sina små med stor omsorg.

 

196789765_522495902448223_4078069027773915875_n

Här är de små samlade medan jag städade valplådan


Nu är jag riktigt säker....

...på att det blir valpar in i juni. 

 

Idag är det 7 veckor sedan Gildas första parning och 6,5 vecka sedan Hertas första. Så de har 2 resp 2,5 vecka kvar ungefär. Tog bilder idag, men tycker inte att de riktigt visar hur stora de är. Jag tycker de är större!!!

210524

Gilda

 

210524

Herta


 

Bloggerska

Marie
Marie Nylander