Om oss

Vi bor och verkar på Gotland, i jordbruksbygd ca 1,5 mil från Visby. Uppfödningen sker i liten omfattning i hemmiljö. Vi har möjligen en eller ibland två kullar per år.

hemma

Eirams Kennel innehas av Marie.

Kennelnamnet godkändes 1999, men uppfödningen började 1995. Hittills har det fötts 21 bretonkullar hos kenneln.

Marie är född och uppvuxen med hundar. Det har alltid funnits hund i huset, oftast fler än en. Det har alltid varit jakthundar, beroende på att min far var inbiten jägare. Familjens första breton var född 1964, vilket betyder mer än 50 års erfarenhet av rasen (!). Den första egna hunden kom dock betydligt senare, 1979, men den som är snabb i huvudräkning konstaterar att det blir 40 år 2019. Den första bretonen Rina blev nästan 14 år, så det har varit endast 1,5 år utan breton för mig.

Från början har jag varit medlem i Svensk Bretonklubb och när Bessy (första egna hunden) var årsgammal var det dags för dressyrkurs och då var det naturligt att vända sig till lokala brukshundklubben, nämligen Visby BK. Dessa klubbar har jag sedan dess varit trogen. Något år senare blev jag även engagerad i både Gotlands Vorstehklubb och Gotlands Kennelklubb, klubbar där jag fortfarande är medlem och aktiv.

marie

Jag är sedan mitten av 80-talet utbildad SBK-instruktör och har därefter även utbildat mig till tävlingsledare och lydnads- och bruksprovsdomare inom SBK. 2018 bad jag dock att få sluta döma, då jag inte känner att jag är så aktiv inom varken bruks eller lydnad nu. Jag har även utbildat mig till figurant och testledare för mentalbeskrivning och har haft som mål att bli mentalbeskrivare. Jag har "bakbeskrivit" en del. 

1982 utbildade jag mig till ringsekreterare och är fortfarande verksam som detta. 2003 tillfrågades jag om att utbilda mig till exteriördomare och den utbildningen pågår ständigt genom att jag gått och godkänts på preparandkursen. Den 20 juli 2005 blev jag auktoriserad exteriördomare för weimaraner och den 17 maj 2006 även för "min" ras breton. Det är mycket spännande och intressant. Det är dock det senaste i raden av alla intressanta saker jag lärt mig inom området hund, ett intresse som tar största delen av min fritid idag, både egna och andras hundar. Auktorisationerna utökas nu efterhand och nu är jag även klar att få döma hela grupp 7 - Stående fågelhundar samt stövarraserna, drever och några bassetraser i grupp 6. Målet är nu att komplettera med de få raserna som saknas med förhoppning om att få döma så många som möjligt av dem framöver. Vidareutbildning av raser i grupp 6, drivande hundar, pågår. Jag har även tänkt att påbörja vidareutbildning inom grupp 8 och troligen grupp 4.

zappo3

Jag (Marie) har genom åren haft ett antal förtroendeuppdrag i de klubbar jag är medlem, såsom suppleant, ledamot, sekreterare och ordförande. För närvarande har jag faktiskt inga styrelseuppdrag och det känns riktigt bra, efter att ha varit mycket engagerad under många år. Jag har varit ledamot i Specialklubb för Kontinentala Fågelhundar (SKF) i hela 19 år, de flesta som sekreterare. När jag slutade 2016 blev jag som den första utsedd till hedersmedlem i SKF.

Vid Kennelfullmäktige i maj 2009 valdes jag till suppleant i Svenska Kennelklubbens Centralstyrelse. 4 år blev det i CS och av dem även 2 år som vice ordförande och 2 år som ordförande i Utställningskommittén.

Från 2014 är jag Sveriges delegat i FCI:s kommitté för de kontinentala stående fågelhundarna.

Marie har tilldelats SVKs Lilla Hederstecken, SBKs förtjänsttecken i brons, silver och guld, CFBs hedersjetong i brons, silver och guld samt Visby BKs minnesnål och nu senast SKFs förtjänsttecken i guld - den första att få detta!

 

GoKitos

Gutes Kennel innehas av Gunnar.

Gutes är ett mycket gammalt gotländsk kennelnamn, som har övertagits från den förre innehavarens dödsbo. Då var raserna strävhårig tax och drever. Första och hittills enda kullen har fötts under 2004 och rasen är schillerstövare och det är rasen för mig (Gunnar). Jag har också haft andra raser som finnstövare, kort- och strävhårig vorsteh samt breton.

Jag har levt ett långt jägarliv och är fortfarande verksam. Största intresset är stövarjakt och det skall vara jakt på RÄV. Räven är det "största" villebrådet på Gotland (även om utbredningen av rådjur numera är mycket stor - till förtret för rävjägarna!), mycket tack vare att det aldrig funnits rävskabb på ön.

Jag är stövardomare sedan 50-talet. På senare år har jag även börjat döma drevprov för beagle och drever. Fågelhundsdomare blev jag på 90-talet, först i Svenska Vorstehklubben och därefter även i Specialklubb för Kontinentala Fågelhundar. I den senare är jag fortfarande aktiv som domare. Dessutom har jag varit kennelkonsulent på Gotland.

gunnar

Förtroendeuppdragen har varit många genom åren, men har inga nu inom hund. Tidigare har jag varit ledamot i Gotlands Kennelklubb under många år i två omgångar, ordförande i Gotlands Stövarklubb, ordförande i SBK Gotlands-distriktet,  ordförande i Gotlands Vorstehklubb och ordförande i Svenska Schillerstövarföreningen. Det har även varit ett antal år som ledamot i Gotlands Vorstehklubb. Det har också varit ett antal år som ledamot i de andra klubbarna också.

Gunnar är hedersmedlem i Stövarklubben och Weimaranerklubben. Han har tilldelats SVKs Lilla hederstecken och SKKs förtjänsttecken.