Valpar födda 5 april

(ALLA VALPARNA HAR NU HITTAT SINA EGNA HEM)

 

Läs mera i bloggen där du också får se bilder på valparna

 

179254690_232847185302848_233675172058713502_n (2)

SE JCh SE UCh Eirams Heta Herta

Parning är genomförd och jag är nu säker på att Herta är dräktig. Hon beräknas valpa i början av april. Det betyder leverans tidigast i månadsskiftet maj-juni.

Hon är parad med den danske hanhunden Markpr Trico, en hanhund jag kikat på ett tag och jag har använt hans far i tidigare kull på annan tik.

 

Trico

Markpr Trico

Trico har cert på utställning och 1 ukl och 2 ökl på fältprov i Danmark. Han är som synes svart trefärgad och eftersom även Herta är trefärgad (brun) så kommer troligtvis huvuddelen av valparna att bli trefärgade (faktiskt även ev orange/vita valpar, men då ser man inte tan-tecknen) och det betyder även att ingen valp kan bli sobel-färgad, en icke önskvärd färg i rasen, då dessa gener ligger på samma locus. Trico är kuperad och Herta är född utan svans, så det kommer att födas valpar både med och utan svans i denna kull.

Herta är tyvärr bärare av diluted, en gen som i dubbel uppsättning kan ge valpar som är avblekta i färgen och som även kan drabbas av partiell hårlöshet. En bärare kan inte bli det, det märks inget på den individen. En bärare får endast paras med en genetiskt fri partner och det har nu Herta blivit parad med. Trico är alltså testad fri.

Avkommor i denna kombination kan bli både genetiskt fria och bärare av genen. Jag kommer att DNA-testa samtliga valpar innan leverans, så att du som köpare vet vad som gäller för din hund. Genen har alltså ingen påverkan för hundens kommande förmågor såsom jakthund och inte heller på utställning. OM valpen skulle vara bärare innebär det endast att OM den blir aktuell för avel så får den endast paras med en genetiskt fri. Det är alltså den enda påverkan Hertas bärar-gen kan resultera i. Det är enligt SKKs regelverk tillåtet att avla på en bärare - men endast om den paras med en gentetiskt fri.

 

Herta är född i en kull om 4 valpar, där samtliga startat på jaktprov och tre är jaktprovsmeriterade. Det är tre hanhundar och Herta och hon är den som uppnått högsta jaktmeriten - Svenskt Jaktprovschampionat. Samtliga är röntgade - två med A-A, en med B-B och så Herta med B-C. Hennes partner Trico har HD A-A och det har hans far och farfar också. De har utmärkta HD-index i Danmark, så förhoppningen är att det kommer att nedärvas.

Beräknad inavelsgrad: 1,1% och preliminärt HD-index: 100

Om du är intresserad av denna kull, där jag själv kommer att behålla valp, så hör av dej. Det gäller såklart även om du har frågor. Kontaktuppgifter finns nedan.